Fodbold-transfers.dk’s blogger, Torben Aakjær, leverer en holdanalyse til nogle af holdene til EM 2021. Her kan du blive klogere på Danmarks mandskab.
Artiklen er skrevet inden Hjulmand udtog sin endelige EM-trup. Dermed tager analysen udgangspunkt i Aakjærs egne holdninger til truppen.
SE OGSÅ: Forudsig EM 2021 (gratis) her
Uanset hvorhenne, og uanset om der er tilskuere eller ej, så er det et facts at Danmark til sommer, deltager i sin niende EM slutrunde, og efter de seneste VM kval kampe, godt nok mod relativt upåagtede modstandere, er optimismen nærmest naivt euforisk hos mange danskere, og vanen tro de tabloide medier.
Danmark kom som bekendt ud af sine første VM kvalkampe, med 9 point og en fornem målscore på 14-0, men når man kigger på hvilken modstand, eller rettere det modsatte, som de danske drenge stod overfor, så burde det så sandelig også være et minimum.
Bevares Østrig er da nr. 23 på FIFA’s verdensrangliste, hvor Danmark er nr. 10, men her passer resultatet 2-0 så også fint, mindre kunne vel dårligt tolereres. Israel er nr. 85 på samme liste, hvor de nænsomt har placeret sig mellem nationer som Uganda og Uzbekistan, mens Moldova er helt nede som nr. 177, præcis stoppet ind imellem 2 bittesmå øer i Caribien, henholdsvis St. Lucia og Puerto Rico. Yderligere forklaring er vist ikke nødvendigt. Det eneste spørgsmål man kan stille sig selv, er hvorfor i alverden nationer som disse overhovedet deltager i en VM kvalifikationsturnering, det kan da umuligt være at sportslige årsager?
Nå men det kan det danske landshold jo være fløjtende ligeglad med, for de står nu pludselig i en position, hvor folket for første gang i flere år, altovervejende står bag dem, og på trods af nok så negative røster omkring VM i 22, så spolerer det heldigvis ikke den forestående EM fest.
I modsætning til tiden under Hareide, og også de senere år under Olsen, så spiller Danmark nu en væsentlig hurtigere omgang bold, hvor evindelige ”William Kvist” afleveringer til siden eller bagud, ikke er den første tanke hos aktørerne. Med en solid defensiv og hurtige folk på kanterne, en kløgtig Eriksen i centrum og solide folk bag ham, ser det ikke så skidt ud endda.
Kigger man nærmere på det danske hold, så kan der blive op til en håndfuld gengangere fra EM 12 truppen (sidst Danmark deltog i EM), i denne nye EM 21 trup, hvor i hvert fald kvartetten Schmeichel, Kjær, Eriksen og Wass synes sikre, mens den knap 35-årige Schöne nok trækker nitten når der sættes navne på de 23 spillere, som Hjulmand mener repræsenterer Danmark bedst, og apropos 23 mands truppen, så er mit umiddelbare bud på en sådan herunder.
Aakjærs bud på de 23 udvalgte var:
(Alderen i parentes er, når EM er i gang)
Kasper Schmeichel (34 år) 63 landskampe / 0 mål – Leicester City
Jonas Lössl (32 år) 1 landskamp / 0 mål – FC Midtjylland
Frederik Rønnow (28 år) 8 landskampe / 0 mål – Schalke 04
Daniel Wass (31 år) 28 landskampe / 0 mål – CF Valencia
Joakim Mæhle (23 år) 8 landskampe / 2 mål – Atalanta Calcio
Jens Stryger Larsen (30 år) 34 landskampe / 2 mål – Udinese Calcio
Joachim Andersen (24 år) 4 landskampe / 0 mål – Fulham City
Jannik Vestergaard (28 år) 21 landskampe / 1 mål – Southampton FC
Andreas ”AC” Christensen (25 år) 40 landskampe / 1 mål – Chelsea FC
Simon Kjær (32 år) 105 landskampe / 3 mål – AC Milan
Christian Nørgaard (27 år) 4 landskampe / 0 mål – Brentford FC
Mathias Jensen (25 år) 5 landskampe / 1 mål – Brentford FC
Thomas Delaney (29 år) 52 landskampe / 5 mål – Borussia Dortmund
Christian Eriksen (29 år) 106 landskampe / 36 mål – Inter Milan
Pierre-Emile Højbjerg (25 år) 40 landskampe / 4 mål – Tottenham
Robert Skov (24 år) 9 landskampe / 5 mål – TSG Hoffenheim
Martin Braithwaite (29 år) 48 landskampe / 8 mål – FC Barcelona
Andreas Skov Olsen (21 år) 5 landskampe / 3 mål – Bologna
Kasper Dolberg (23 år) 24 landkampe / 7 mål – OGC Nice
Yussuf Poulsen (26 år) 53 landskampe / 7 mål – RB Leipzig
Jonas Wind (22 år) 6 landskampe / 3 mål – FC København
Andreas Cornelius (28 år) 27 landskampe / 5 mål – Parma Calcio
Mikkel Damsgaard (20 år) 2 landskampe / 2 mål – US Sampdoria
Som udgangspunkt mener jeg en dansk landsholdstrup, i hvert fald så længe den hjemlige fodboldliga er på et så fornærmende lavt niveau som tilfældet er i disse år, skal være blottet for spillere herfra, men næsten uanset hvordan jeg vender og drejer det, er det i skrivende stund umuligt for mig at komme udenom Lössl og Wind.
Omkring FCM – keeperen kan man sige, at der måske var mere fremtidsperspektiv i at have f.eks. Oliver Christensen fra OB med, men igen taler vi om en spiller fra Superligaen, der altså til hverdag ikke bliver presset i noget større omfang, og da hverken Lössl/Oliver eller Rønnow for den sags skyld kommer i kamp, med mindre Schmeichel brækker begge arme, så er det næsten hypotetisk.
Ikke desto mindre mener jeg måske nok der kunne være lidt fremtidsperspektiv i at have den 21 -årige OB – keeper med på bænken for at ”snuse” til atmosfæren til en slutrunde. Måske er det ham der i fremtiden bliver afløseren for Schmeichel, som jo senere i år runder 35 år, og således formentlig kan se frem til at VM 22 bliver hans sidste slutrunde.
Men Christensen eller Lössl gør ingen større forskel for truppens aktuelle styrke, så ingen grund til at bruge mere tid på den sag. Den anden Superliga spiller jeg har udtaget, er Jonas Wind, som i modsætning til de omtalte keepere, i den grad risikerer at komme i kamp. Det er endda lige før at Wind kan stå som startende frontangriber i Danmarks første kamp mod Finland, for kigger man på det øvrige offensive udvalg, er det skræmmende så få mål de formår at score i deres respektive klubber.
Sekstetten Damsgaard, Skov Olsen, Cornelius, Yussuf, Braithwaite og Dolberg har tilsammen spilet 78 liga kampe i 2021, og i de kampe har de formået at scoret sølle 5 mål, fordelt på 1 til Cornelius, 1 til Skov Olsen, 1 til Yussuf og 2 til Dolberg, begge mod Ligue Ones nr. næstsidst, Nantes FC, og det ene fra 11-meter pletten. Damsgaard og Braithwaite har overhovedet ikke formået at scoret i en ligakamp i dette kalenderår! Omvendt har Wind i sine 11 Superliga kampe, scoret 6 mål. Ikke skræmmende cifre, men ift. De øvrige 6 ”konkurrenter” er han jo nærmest på Lewandowski niveau!
Det er og bliver et enormt problem for Hjulmand, at ingen af hans angribere kan finde ud af at score, men heldigvis har man i Christian Eriksen en spiller der i hvert fald i nationaltrøjen, kan finde ud af at ramme modstandernes mål.
Hele 36 mål har Inter-midtbanemanden scoret i sine 106 landskampe, hvilket er uhyggeligt tæt på Michael Laudrups 37 mål i 104 landskampe, men på klub niveau fejler Eriksen såmænd også big time, illustreret ved at han slet ikke har scoret i 2021`s Serie A kampe, og desværre heller ikke formåede det i de nylige 3 landskampe. Vi skal således tilbage til november sidste år, for at finde hans seneste scoringer, som faldt mod Island. Det er klart at den fynske kreatør er mærket af en hård periode i Italien, og man må til det sidste håbe, at Conte fortsætter den hyppige brug af ham frem mod EM.
Men manglende scoringer eller ej, så råder Hjulmand nu over et ganske glimrende mandskab, hvor de store profiler er trioen Schmeichel, Kjær og Eriksen, og hvor solide folk som Delaney, Yussuf og Højbjerg ofte lever op til tilliden når den rød/hvide trøje trækkes over hovedet. Det danske hold hviler på et særdeles solidt defensivt fundament, som er en af de ting som kan betragtes som vellykket under Hareide æraen.
Schmeichel er en sikker sidste skanse, og med Kjær, og formentlig den mere boldsikre, men dog knap så duelstærke AC som sin makker, lukkes der ofte fremragende af. Man har så et par regulære kæmper i Vestergaard og Andersen, som begge presser på for en startplads, og som hver især ikke vil svække holdet betragteligt, såfremt kaptajn Kjær eller AC skulle blive skadet, eller på anden måde forhindret i at spille.
Anderledes usikkert ser det derimod ud på back positionerne, hvor Danmark, ganske som en del andre nationer, nærmest kan ”fodre svin” med højre back alternativerne. Jeg forventer at Hjulmand udtager de 3 højre benede Wass, Stryger Larsen og Mæhle, og så benytter en af de 2 sidstnævnte som venstre back. Alternativt kan han udtage Nicolai Boilesen, som jo både er venstre benet, og desuden ganske vant med positionen som venstre back.
Den tidligere Ajax-spiller er dog ofte skadet, og som tidligere omtalt, mener jeg simpelthen niveauet i Superligaen er så lav, at man nødigt eller helst slet ikke, skal udtage spillere herfra, og da slet ikke som en mulig starter. Jeg ville bruge Stryger Larsen på venstre back positionen og Mæhle i modsatte side, og så skubbe den alsidige Wass længere frem, så han og Mæhle kan skiftes til at tage overlap og lange løb. Både Mæhle og Stryger Larsen benyttes indimellem i venstre side for deres respektive italienske klubber, men begge er dog primært anvendelige som højre wingbacks.
Midtbanetrioen er så åbenlys, at der ikke bør spildes meget spalteplads på det. Med Højbjergs opblussen hos Tottenham, hvor han (omsider) har lært at arbejde for ”stjernerne”, fremfor at betragte sig selv som stjerne, er han blevet decideret stærk, og i landsholdssammenhæng umulig at komme udenom, ikke mindst efter at Lerager desværre har valgt en form for ”førtidspension” hjemme i Danmark.
Delaney er lige så selvskreven som Højbjergs makker i en 8’er position, hvor han kan skærme af for Højbjerg, såfremt denne bevæger sig en anelse mere frem, end tilfældet er i Tottenham, hvor den defensive agenda er tydelig i Mourinhos ånd. Den sidste spiller er holdets mest selvskrevne, nemlig Eriksen, der efter en nærmest umulig start i Inter, nu får regelmæssigt med spilletid, om end ikke fuld tid, så starter han dog inde næsten hver gang, og selvom det ikke er lutter roser der kommer fra de italienske medier om den stadig alt for tilbageholdende dansker, så er han den uomtvistelige stjerne, og klare omdrejningspunkt på Hjulmands mandskab.
Trioen fremme er straks sværere at finde frem til, men jeg tænker at Kasper Dolberg skal være første angriberen, med Jonas Wind som en hård konkurrent, som straks Nice spilleren vakler, kan slå denne af pinden. Cornelius som ellers har været en del ude i landsholdskulden, er taget med som en slags ”X-faktor” da han er en helt anden type end de øvrige alternativer.
På kanterne vil jeg placere Yussuf i venstre side og som tidligere nævnt, Wass i højre side. Yussuf kan ikke score mål, men han er et fysisk monster, hurtig og arbejder stenhårdt, mens Wass har et fantastisk skud fra distancen, samtidig med at han er teknisk velfunderet, og som sagt kan veksle med Mæhle. Yussuf er særdeles arbejdsom, og kan afhjælpe Stryger Larsen i modsatte side, når denne tager sine raids til baglinjen.
Aakjærs bud på startelleveren:
Kasper Dolberg
Yussuf Poulsen – Christian Eriksen – Daniel Wass
Pierre-Emile Højbjerg – Thomas Delaney
Jens Stryger – “AC” Christensen – Simon Kjær – Joakim Mæhle
Kasper Schmeichel
Afsluttende bemærkninger:
Danmark er i relativ let gruppe med FIFA ranglistens nr. 1, 38 og 54, henholdsvis Belgien, Rusland og Finland, og jeg vil mene det er en skandale, såfremt det ikke bliver til en 2 plads. Belgien er nok ikke til at besejre trods alt, men både Rusland og i særdeleshed Finland er lande der ikke bør volde det danske hold det store besvær. Hvis vi nu forestiller os at Danmark indtager 2 pladsen i gruppen, hvor alle Danmarks 3 kampe jo spilles i Parken, så skal Hjulmands udvalgte et smut til Amsterdam i første knockout runde, hvor modstanderen højst sandsynligt bliver Schweiz alternativt Tyrkiet, hvis da ikke Italien snubler som det er set før.
Vindes den kamp rejser Danmark videre til Baku i Azerbaijan. Ikke for at møde værtsnationen (desværre), men for her at spille ¼ finale mod formentlig Holland. Lykkedes det at besejre ”Tulipandrengene” er Danmark i ½ finalen, og den afvikles i London, hvor Wembley er vært for kampen mod givetvis Spanien eller England, og herefter er der så kun finalen tilbage, en kamp som i øvrigt også spilles på det legendariske græstæppe på Wembley Stadium, nærmere præcist søndag d. 11. juli med kickoff lokal tid kl. 21.00.
Om jeg tror Danmark når så langt? Nej, det tror jeg bestemt ikke, men jeg tror som nævnt at de går videre fra gruppen, og med al respekt for Tyrkiet eller Schweiz, så er det naturligvis også nationer som bør og skal besejres. Omvendt ser det ud hvis det skulle være Italien der er modstanderen, for så tror jeg ”festen” slutter der. Men ellers så ligner det umiddelbart en ¼ finale til Danmark, og selvom Holland på papiret ser betydelig bedre ud end det danske hold, så slipper man altså for langt stærkere nationer, så intet er umuligt, heller ikke i den kamp!
Lad bolden rulle!
Holdanalysen er udelukkende udtryk for bloggerens egne holdninger.
Kort om Torben Aakjær:
Torben Aakjær har et indgående kendskab til fodboldens verden, efter at have arbejdet i den i knap 20 år. Han har bl.a. været scout i Herfølge BK, Hamburger SV og Manchester United. I øjeblikket arbejder han som rådgiver for den brasilianske klub, Sport Club Corinthians Paulista.